Мерки срещу COVID-19 във Федеративна република Бразилия

Считано от 26 август 2020 г. е в сила нов указ на президентската администрация в страната, с който се удължава с 30 дни (до 25 септември, т.г.) забраната за влизане на чужденци през сухопътните и морските граници на страната във връзка с пандемията от COVID-19. Забраната не важи за следните категории чуждестранни граждани:
-    с разрешение за постоянно или продължително пребиваване;
-    служители на международни организации, след предварително известие от изпращащата организация;
-    акредитираните служители на чуждите правителства;
-    членове на семействата на бразилски граждани;
-    с разрешение от бразилското правителство за влизане, с оглед на обществения интерес или по хуманитарни причини.
Влизането през сухопътните граници с цел транзит на чужди граждани е позволено само на тези, които имат самолетен билет за полет до страната на произход, след предварително разрешение, получено от Федералната полиция.
Разрешена е смяната на екипажите на кораби и платформите, намиращи се в бразилски води, при изпълнение на изискванията на Федералната полиция, със съдействието на корабния агент и предварително съгласие на местните здравни власти, както и представяне на самолетни билети за напускане на страната.  
Разрешава се влизането на чужди граждани, с краткосрочен престой до 90 дни, единствено по въздух (с изключение на международните летища в щатите Мато Гросо до Сул, Параиба, Рондония, Рио Гранде до Сул и Токантин). Преди полета чуждият гражданин трябва да представи на служителите на авиокомпанията-превозвач здравна застраховка с покритие от 30 000 бразилски реала, валидна за Бразилия за целия период на престоя и подготвена на португалски или английски език.

Мерки срещу COVID-19 в Аржентина

Границите на Аржентина (сухоземни, въздушни и морски) са затворени за влизане на чуждестранни граждани. До 1 септември т.г. са отменени всички вътрешни и редовни международни полети. Продължават единствено периодичните полети за репатриране на останалите в страната чужди граждани. Тези полети се обслужват от летище Есейса (международното летище на Буенос Айрес), което е единственото отворено (периодично) летище в страната. Наземният транспорт между различните провинции също е отменен.