ДРЕВНИТЕ СТОЛИЦИ НА ТАЙЛАНД И ПОЧИВКА НА КО САМУИ 22.10.2024

Едни от най-известните дестинации в Тайланд, събрани в една екскурзия!
Банкок, Аютая, Чианг Май, Лампун са само част от спирките ни, а почивката ни ще бъде на един от топ островите Ко Самуи!

Програма

1 ден 22.10.2024 София – Истанбул - Банкок
Полет София – Истанбул /09:25 – 10:55/ и полет Истанбул – Банкок /16:25 – 06:05+1/.

2 ден 23.10.2024 Банкок
Жизнен и блестящ, Банкок е град с богата история и култура. В „Градa на ангелите“, както го наричат местните жители, има по нещо за всеки: от старинни храмове и шумни пазари до екзотична кухня и традиционни масажи. Като единствената азиатска страна, останала незасегната от Западната колонизация, Тайланд е запазил уникалната си култура без чужди влияния. След като напуснем летището ще имаме трансфер и ранно настаняване в хотела. Денят ни ще е свободен за почивка.

3 ден 24.10.2024 Банкок
Закуска. Днес ще опознаем отблизо тайландската столица. Ще посетим три най-популярни будистки храма в в града - Големия дворец, Легналия Буда в храма Ват По и Златния Буда в храма Ват Траймит. Големият дворец е разположен близо до бреговете на река Чао Прая, той е идеалният пример за древен сиамски дворец. В рамките на комплекса е Храмът на Изумрудения Буда (Wat Pra Kaew). Според легендата Изумруденият Буда е статуя създаден в Индия през 43 г. пр.н.е. в град Паталипутра, където остава в продължение на 300 години. През 4-ти век е отнесена в Шри Ланка от будистки монаси, които са я спасили от унищожение по време на война. В крайна сметка, статуята си успява да стигне до Тайланд и е преместена във Ват Пра Каев през 1779 г. Тя притежава три различни комплекта златни дрехи, които се сменят от Краля на Тайланд по време на церемония за смяната на сезоните.
Ват По е будистки храмов комплекс, известен като Храмът на легналия Буда. Свързва се с крал Рама I , който възстановява храмовия комплекс и го превръща в негов основен храм. Комплекса съдържа най-голямата колекция от изображения на Буда в Тайланд и се счита за най-ранния център за обществено образование в страната, а мраморните илюстрации и надписи, поставени в него, са признати от ЮНЕСКО в неговата програма „Паметта на света“. В храма се помещава и школа по тайландска медицина и е известен също като родното място на традиционния тайландски масаж. Основна атракция в храма е 46-метровата статуя на лежащ Буда, която е изцяло позлатена отвън и изобразява навлизането на Буда в Нирвана.
Ще завършим обиколката с посещение на една от най-сниманите забележителности в Банкок - Ват Траймит. Според тайландските стандарти Ват Траймит се счита за доста скромен храм. Основната причина да е толкова посещаван е внушителния и изящо изработен от масивно злато Буда, известен на тайландски като Phra Buddha Maha Suwanna Patimakorn. Статуята е с височина около 3 м. и се състои от повече от 80% чисто злато, като теглото и надвишава 5 тона. Емблематичният Буда в стил Сукотай, изработен през 13-ти век, дълго време е криел своята истинска стойност под наметало от гипс и циментова замазка. Този козметичен воал успешно е скрил изображението от любопитните очи на нахлуващите бирмански армии, крадци и грабители в продължение на няколко века. По време на преместването на статуята през 1955 г. мазилката на външния слой е отчупена и златото е открито. На 2-рия етаж на храма се намира Yaowarat Chinatown Heritage Center - малък музей с мултимедийни експонати за историята на китайския квартал на Банкок и неговите жители, а на 3-тия етаж се помещава изложбата Phra Buddha Maha Suwanna Patimakorn, която проследява как е изработена златната статуя.

4 ден 25.10.2024 Банкок – Аютая – Кампаенг Пет
Ранна закуска. Този ден ще се запознаем с древната сиамска столица Аютая. След закуска, на сутринта потегляме за среща с миналото на Тайланд. Аютая се простира на изкуствено създаден остров, заобиколен от канал, който свързва трите вливащи се в него реки. В тези условни водни граници са разпръснати около 300 храмове, датиращи от различни епохи. Цели 33 крале са царували в миналото в този град. Тук са се стичали не само търговци от Близкия и Далечния Изток, но и от цяла Европа. През 1767 г. градът е сринат до основи в резултат на бирманското нашествие. Днес Аютая е домакин на някои от най-важните исторически забележителности на Тайланд и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим някои от най-интересните храмове в старата столица
Wat Yai Chai Мongkhon е един от най-важните храмове в Аютая и за разлика от много други е все още действащ храм и манастир. Когато Аютая е създадена като столица на Сиам през 1350 г., крал У-Тонг провъзгласява мястото за кралски храм и е известно като Wat Chao Phraya Thai. След като крал Наресуан отблъсква бирманското нашествие, той нарежда храма да бъде разширен в прослава на тази важна победа и го преименува на Wat Yai Chai Mongkhon, което се превежда като „Великият манастир на благоприятната победа“.Изключително внушителна е централната ступа на храма, която може да се види отдалеч. В него се намира статуя на легнал Буда, построена по време на управлението на крал Наресуан, както и множество статуи на бойни петли, които той притежавал и били известни със своята сила и храброст.
Wat Phanan Choen, един от най-посещаваните храмове в Аютая, е разположен в южната част на града, на пресечната точка на реките Чаопрая и Пасак. Храмът е издигнат през 1324 г., 26 години преди крал У Тонг да основе новата столицата в Аютая. Специалното в този храм е гигантската позлатена статуя на Буда. Тя е направена от тухли и хоросан с ширина 14 метра и височина 19 метра. За тайландците това е най-старата и най-красивата статуя, която те наричат "почтения баща".
Wat Mahathat е храм, построен в края на кралския дворец на Аютая и е бил един от най-важните храмове в столицата, използван от крале и други висши служители. Именно тук са се съхранявали мощите на Буда, заедно с други важни съкровища на кралството. В югоизточния ъгъл на храмовия комплекс се намира едно от най-емблематичните изображения в Wat Mahathat (и вероятно в цяла Аютая). Главата на статуя на Буда е поставена тук преди десетилетия, а корените на дърво са я обгърнали с времето.
След храмовите комплекси, ще се качим на на традиционна лодка, за да се насладим на живописен круиз около острова, наблюдавайки руините на града от различна гледна точка. След обяд в местен ресторант, ще продължим към Kamphaeng Phet, провинция в Централен Тайланд на река Пинг. Главният град е бил кралски град в Кралство Сукотай през 14 век, тогава известен под старото си име Chakangrao. Името Kamphaeng Phet означава „стена, твърда като диамант“ и това не е случайно, тъй като града е формирал важна част от отбранителната система на Аютая. След това ще се отправим към нашия хотел.

5 ден 26.10.2024 Кампаенг Пет – Лампанг – Чианг Май
Закуска. Днес пътешествието ни продължава към Лампанг. Ще разгледаме храма Wat Phra That Lampang Luang. Комплексът в стил Лана е разположен на хълм, заобиколен от стени. Ще се изкачим по стълбите, които водят до 7 сгради и свещено дърво. Ще се полюбуваме на бронзовата статуя на Буда в залата за ръкополагане, както и на реликвата на Буда в златното чеди. Ще се насладим на обяд в местен ресторант, преди да продължим към Чианг Май, известен като „Розата на Севера“. Чианг Май е най-големият и най-значим град в северената част на Тайланд. Бивша столица на кралство Лана (1296 – 1768 г.), градът лежи сред най-високите планини в страната на река Пинг. Чианг Май означава „нов град“ и е наречен така, защото става новата столица на кралството и наследява предшестващата Чианг Рай. При основаването му край града е издигната крепостна стена и изкопан ров, с цел да пази района от постоянните бирмански нашествия и заплахата от Монголската империя. Настаняване в хотел и свободно време в останалата част от деня.

6 ден 27.10.2024 Чианг Май
Закуска. След закуска ще посетим храмът Wat Phra That Doi Suthep – един от най-почитаните храмове в страната. Това свещено място се намира на върха на планина, откъдето ще можем да се насладим на спираща дъха панорамна гледка към града. Съществува древна легенда, която обяснява неговата святост, известна като легендата за Белия слон. Според нея монах от кралство Сукотай намерил кост, за която се смята, че е раменната кост на Гаутама Буда. Реликвата е показвала магически способности, което привлякло вниманието на на краля на Лана. Монахът отнесъл костта в днешния Лампун, където тя се счупила на две. По-малкото парче било поставено от краля на гърба на бял слон, който бил пуснат в джунглата. Легендата гласи, че слонът се е изкачил на планината Дой Сутеп, спрял, изтръбил три пъти, след което паднал мъртъв. Това се изтълкувало като поличба и кралят незабавно наредил построяването на храм на мястото. За да достигнем до храма ще трябва да изкачим 309 стълби, оградени от митични змии /нага/, или като алтернатива да се възползваме от кабинковото влакче до върха. След това духовно преживяване ще посетим 10 километровата улица San Kamphaeng Road, известна като Рай за пазаруване. Улицата е оградена от магазини продаващи местно произведени стоки, като керамика, сребърни изделия, лакирани изделия, ръчно изработена хартия, скулптури, бижута, дърворезби и копринени изделия. В някои от магазините може да станем свидели на изработването на тези изящни предмети. Тук може да намерите най-добрата селадон керамика /специфични керамични изделия с глазура в бледосивкаво-зеленикав оттенък/, както и разнообразни сребърни изделия. След обяд в местен ресторант се завръщаме в хотела за свободно време. Нощувка в Чианг Май.

7 ден 28.10.2024 Чианг Май – Лампун – Сукотай
Закуска. След закуска отпътуваме към Лампун, който е дом на един от най-важните храмове на север - хилядолетният Wat Phra That Hariphunchai. Въпреки че Лампун не е от най-големите градове, той е единствения, който е основан от кралица Чама Теви. Легендата разказва, че е родена в цвят на лотос и осиновена от кралското семейство. Има и храм, посветен на нейно име, за който се казва, че е мястото за почивка на пепелта ѝ. Самият град пък е изграден във формата на раковина, следваща река Куанг от източната й страна. След 1281 год. Лампун е завладян от крал Манграй и е включен в новото кралство Лана. Ще посетим храма Wat Phra That Hariphunchai, изобразен на обратната страна на монетата от един сатанг. Думата Phra в заглавието показва наличието на реликва на Буда, в този случай една от неговите коси, която е била погребана в чеди през 897 година и е вероятната дата на основаването му. Ще се любуваме на статуите на Буда и на прекрасните ступи, включващи 46-метровото златно чеди в Лана стил, както и 21-метровото чеди в стил Харипунчай. Продължаваме нашето пътуване към Сукотай, известен като „Зората на щастието“ и издигащ се върху руините на първата столица на Сиам. Основан през XIII век Сукотай е мястото, където се дава началото на златния век за Тайландската кулура, под управлението на Крал Рамкаменг Велики, на когото се приписва създаването на тайландската азбука. Разположен в долния северен регион на днешен Тайланд, историческият град Сукотай всъщност е общност от 3 тясно свързани древни градове: Сукотай - политическата и административна столица на кралство Сиам, Си Сатчаналай - духовният център на кралството и мястото на множество храмове и будистки манастири и Кампаенг Пет – града-защитник с важни военни функции за района. И трите града са споделяли обща инфраструктура за контрол на водните ресурси и са били свързани с голям път, известен като Thanon Phra Ruang на името на краля, който го е построил. Ще посетим Историческият парк, в който има руини на почти 200 сгради, включително и на много храмове. Комплексът е под егидата на ЮНЕСКО за Световно културно наследство и е разделен между руините във вътрешността между стените и рова и тези, които са извън тях.

8 ден 29.10.2024 Сукотай – Лопбури – Банкок
Закуска. Пътуването ни към Банкок ще ни отведе до провинция Лопбури. Едноименният исторически град е известен с хилядите макаци, които свободно обикалят улиците. Много от тях заемат рушащия се Phra Prang Sam Yod в кхмерски стил – известен още като „Храма на маймуните“ – в центъра на града. Храмът е построен през 13 век в силно залесена местност. Първоначално хиндуистки храм, построен в класическия стил Байон на кхмерската архитектура, по-късно той е бил превърнат в будистки храм. Докато градът се разраства около мястото, маймуните в гората остават. Местните нямали нищо против, тъй като се смятало, че макаците са живи представители на индуисткия бог Хануман, поради което се разглеждат като символи на късмет. В съседство ще посетим и друго светилище на Брахман, San Phra Kan. Комплексът е построен в два различни периода и има както стара, така и нова част. Първият датира от кхмерския период, както се вижда от латеритна могила, открита стотици години по-късно. „Новата“ секция, построена през 1951 г., съдържа известен обект на поклонение: четириръка фигура на Вишну, закрепена с главата на Буда. Наблизо се намира и къща-пазител, в която са поставени различни изображения на Буда. След обяд в местен ресторант продължаваме към Банкок, за да се настаним в хотела.

9 ден 30.10.2024 Банкок – Ко Самуи
Закуска. Трансфер до летището за полет до остров Ко Самуи, където ни очакват няколко прекрасни плажни дни сред природата на един от най-луксозните острови в Тайланд.
Ко Самуи в провинция Сурат Тани е една от най-популярните туристически дестинации в Тайланд. Островът има красиви плажове, водопади, невероятни гледки, храмове, както и оживено рибарско селище и няколко уелнес спа центъра от световна класа. Бил е обитаван вероятно за първи път преди около 15 века, заселен от рибари от Малайския полуостров и Южен Китай. Самуи е третият по големина остров в Тайланд. Някои хора смятат, че името му произлиза от малайската дума saboey , или "сигурно убежище", а други го свързват с „красив плаж“. Ко Самуи е дом на някои от най-красивите плажове в Тайланд. Сред известните плажове са Chaweng Beach, Lamai Beach, Maenam Beach и Choeng Mon Beach. Ко Самуи не привлича само с красивите плажове. Wat Phra Yai – Наричан още Храмът на Големия Буда - е една от най-емблематичните забележителности на острова. Високата 12 метра златна статуя на Буда, седнала в поза на лотос, е символ на мир и просперитет. Друга популярна атракция са скалите Хин Та и Хин Яй, известни и като скалите Дядо и Баба. Те наподобяват мъжки и женски полови органи и се смята, че носят плодородие и късмет. Популярни сред туристите са още водопадите На Муанг, Рибарското селище и Тайната градина на Буда. Ко Самуи има световна слава и заради нощния си живот. Барове, ресторанти и дискотеки превръщат острова в притегателна сила за всички, които искат да се забавляват до зори.

10 ден 31.10.2024 Ко Самуи
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на острова.

11 ден 01.11.2024 Ко Самуи
Закуска. Свободно време за плаж или може да се включите в екскурзията ни до островите Ко Тао и Ко Нанг Юан с моторна лодка
Ко Тао, или   „Островът на костенурките“, е част от архипелага Чумпхон на западния бряг на Тайландския залив, провинция Сурат Тани. В района има чудесни условия за гмуркане, а най-подходящите са повече от 25. Освен на многоцветните риби, островът е важно място за размножаване на ястребови и зелени костенурки. Chumpon Pinnacle е място за гмуркане на запад от острова, което привлича гмуркачи, търсещи китови и бикови акули. Мястото е дом на над 130 вида твърди корали и над 223 вида рифови риби, принадлежащи към 53 семейства. Голям брой гранитни камъни, както в горите, така и по плажовете на Ко Тао, привличат нарастващ брой катерачи.
Ко Нанг Юан е остров с бял фин пясък и кристално чиста вода, който подхожда най-вече на любителите на спокойствието. Плитководните и дълбоководни коралови рифове, които са красиви и все още непокътнати, привличат редовно посетители гмуркачи. Прекрасна линия от три плажа, където островите са свързани с пясък е мястото с красиви изгреви и залези. В южната част на острова се намира масив от подводни скали с много малки подводни пещери. Има и по-дълъг масив подводни скали, разположени на север. Може да се разходите с лодка, за да видите забележителностите на плажа, красивите места за гмуркане и особено гигантските скали в задната част на Ко Нанг Юан, които са защитавали острова от векове. В средата на пътуването ще видите и плажа с бял пясък, който свързва трите островчета.
Посещението на този морски рай ще започне с вземане от хотела и трансфер до кея в 9:00 часа, където след настаняване и лека закуска лодката тръгва за Ко Нанг Юан. Първата точка за гмуркане с шнорхел е един от красивите заливи в Ко Тао. Следва обяд на бюфет в ресторант на острова. Следобед имате време да се насладите на Ko Нанг Юан - гмуркане с шнорхел, плуване, разходка с лодка или просто почивка и слънчеви бани на красивия плаж. В 15:00 Отпътуване за Ко Самуи и трансфер обратно до хотела.

12 ден 02.11.2024 Ко Самуи
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на острова.

13 ден 03.11.2024 Ко Самуи
Закуска. Свободно време за плаж и почивка на острова. По желание може да се включите в целодневна екскурзия в Национален морски парк Aнг Тонг с моторна лодка.
Aнг Тонг е национален морски парк на Тайланд, разположен в провинция Сурат Тани в Тайландския залив на Южнокитайско море. Морският парк се състои от 42 острова с обща площ около 102 кв. км. Паркът е създаден на 12 ноември 1980 г., а името му означава „купа със злато“. Повечето от островите са разположени близо един до друг, създавайки живописна панорама от острови, разпръснати по синия хоризонт. Според администрацията на морския парк около 16 вида бозайници живеят на островите, 14 вида влечуги, 5 вида земноводни и около 50 вида птици, но е много вероятно повечето видове, регистрирани на островите Ко Самуи и Ко Панган, също да живеят в парка. Някои от редките бозайници на островите са леопардови котки, котки риболовци, тъмнолистни маймуни, дългоопашати макаци, диви свине и гладкокосмести видри. Някои видове птици са кралски рибари, белокоремни морски орли, тихоокеански рифови чапли, евразийски горски бекас и други. Девствени плажове, тюркоазена вода, изумрудено езеро, лотосова пещера, специален вид орхидеи - това са само малка част от красотите на морския парк. Някои от островите са покрити с буйна растителност и имат свой собствен характер. На големите острови преобладават вечнозелени широколистни дървета и тропически храсти; на варовиковите острови - кактуси и специално засадени мангрови гори по плажове и заливи. В северната част на архипелага има няколко скалисти острова, с подводни пещери, в които гъмжи от стотици разноцветни морски риби, идеално място за гмуркане с шнорхел.
Екскурзията ще започне сутринта с трансфер от хотела до кея, където след лека закуска и получаване на оборудване за шнорхелинг ще потеглим към парка. След пристигане ще ви отведем на приключение за гмуркане с шнорхел и след това ще се разходим, за да видим красотата на Изумруденото езеро и околните невероятни гледки. Обяд на шведска маса на остров Ко Ву Та Лап, където се намира Седалището на националния морски парк.
Ко Ву Та Лап е вторият по големина остров и се намира в сърцето на националния морски парк. На тайландски език името му означава „Остров на спящите крави“. Островът има чист плаж с бял пясък. В дълбините на плажа има стръмна пътека, водеща до пещера със сталагмити и сталактити, които приличат на лотосови цветя. В близост до плажа има пешеходна пътека, която отвежда до наблюдателните площадки на върха на планината. Разстоянието до най-високата площадка е около 500 метра при силен наклон. Изкачването на най-високата площадка за наблюдение ще ви позволи да видите островите на морския парк Анг Тонг от птичи поглед в цялата им прелест.
След обяд можете да се разходите до върха на острова или до пещерата Буа Бок, а защо не да се отпуснете на плажа. В 15:00 ч. ще вземем моторната лодка обратно до Ко Самуи, за да се върнем в хотела.

14 ден 04.11.2024 Ко Самуи – Банкок – Истанбул
Закуска. Свободно време до обяд и освобождаване на хотела. Трансфер до летището за полет от Ко Самуи до Банкок. Полет от международното летище Банкок до Истанбул /22:55-05:50+1/

15 ден 05.11.2024 Истанбул – София
Полет Истанбул – София /08:45-09:00/.

Маршрут

Цени и дати

На човек в двойна стая Единична стая
4890 лв. 5790 лв.

Настаняване на 3-ти възрастен на допълнително легло и дете (2-11,99 г.) – на запитване

Цената включва:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Банкок – Истанбул – София с вкл. 25 кг. чекиран и 7 кг. ръчен багаж;
 • Самолетни билети Банкок – Ко Самуи - Банкок с вкл. 20 кг. чекиран и 7 кг. ръчен багаж;
 • 3 нощувки с 3 закуски в Банкок в хотел 4*
 • 1 нощувка със закуска в Кампаенг Пет в хотел 3*
 • 2 нощувки с 2 закуски в Чианг Май в хотел 4*
 • 1 нощувка със закуска в Сукотай в хотел 3*
 • 5 нощувки с 5 закуски на остров Ко Самуи в хотел 4*
 • 5 обяда;
 • Всички екскурзии по програмата
 • Всички входни такси на посещаваните по програмата обекти;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 Евро със ЗД Евроинс;
 • Тур мениджър.

Цената не включва:

 • Напитки по време на храненията;
 • Допълнителни екскурзии;
 • Туристическа виза за Тайланд – 2000 тайландски бата. Заплаща се в брой на летището при пристигане.
 • Сервизно обслужване – 50 долара на човек (заплаща се от България).
 • Застраховка Отмяна на пътуване – препоръчително
 • Евентуална горивна такса.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 65 до 74 г. – 20 лв.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 75 до 85 г. – 60 лв.
 • Застраховка Отмяна на пътуване – препоръчително.
 • Избор на седалка в самолета (авиокомпаниите ги разпределят на случаен принцип) - цена на запитване

Допълнителни услуги

 • Цeлодневна екскурзия до островите Ко Тао и Ко Нанг Юан с моторна лодка – 150 лева на човек
 • Целодневна екскурзия в Национален морски парк Aнг Тонг с моторна лодка – 150 лева на човек

Екскурзиите са без български водач с местен водач на английски език. Заявяват се и се заплащат от България.

Полезна информация

Условия:

 • Екскурзията се осъществява при 14 пълно платили.
 • Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой – 20 дни преди датата на отпътуване.
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и потвърждават от България.
 • Възможно е да има промяна в летищните такси. Ще бъдете уведомени до 21 дни преди началото на екскурзията.
 • Възможно е хотелът да бъде сменен с друг от същата категория.
 • Възможна е промяна в часовете на полетите и в дните на провеждане на екскурзиите.
 • За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане в България.
 • Цените на организираните екскурзии са пакетни и са изчислени при валутен курс: 1,80 лв. за щатски долар към 19.01.2024 г. При промяна на същия с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, туроператорът си запазва правото да прекалкулира основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
 • Не са необходими ваксинации.
 • Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител.
 • Агенцията има сключена застраховка Отговорност на Туроператора със ЗК Евроинс, полица № 03700100004800
 • Агенцията предлага застраховка Анулиране и прекратяване на пътуването.

Горивни такси:
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията и круизната компания могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

Резервации:

 • При резервация се заплащат 2000 лв.
 • Пълно плащане 45 дни преди датата на отпътуване.

Хотели в тази оферта

 • Банкок – Royal Hotel @ China Town 4*или подобен
 • Кампаенг Пет – Chakungrao Riverview 3* или подобен
 • Чианг Май - Empress Chiang Mai 4* или подобен;
 • Сукотай – Legendha 3* или подобен
 • Ко Самуи - Paradise Beach Resort 4* или подобенИмате въпроси? Обадете ни се?0889 299 733
3+0=?