Искате да отидете на екскурзия в Грузия и Армения? Сега вече е възможно да посетите тези две гостоприемни дъжави едновременно, да разгледате многобройните манастири и архитектурни паметници включени в списъка на Юнеско. По време на екскурзията в Грузия ще опитате от уникалното грузинско вино, а по време на екскурзията в Армения ше имате удоволствието да дегустирате прочутия арменски коняк. Ще посетите Казбег, мястото където е прикован Прометей, за това, че откраднал огъня от боговете, ще посетите още старата грузинска столица Мицхета, ще преминете по военния път до областта Казбеки, ще посетите спа курорта на Армения - Дилижан, езерото Севан, религиозната столица на Армения - Ечмиадзин, както и още много други интересни места в Грузия и Армения.

Мерки срещу COVID-19 в Грузия

Режимът за пътуване и влизане в Грузия не е отворен, но се прави изключение за международния товарен транспорт, дипломати, медици, извънредни/хуманитарни случаи и други.

Към момента не се допуска влизането на туристи от Република България. Българските бизнесмени следва да се обърнат с молба до Междуведомствения координационен съвет за разрешаване за влизане в Грузия, която може да бъде свалена от официалната електронна страница www.stopcov.ge. При положително становище на съвета, бизнесменът може да влезе в Грузия и – в зависимост от планираната продължителност на престоя – е длъжен да бъде под 8-дневен карантинен период и да представи отрицателен PCR тест, правен до 72 часа преди пътуването.

Летищата не са отворени, но към момента има само епизодични чартърни полети по целесъобразност. Принципно Грузия не е страна, ползваща практиката на домакин на чуждестранни сезонни работници. Чуждестранните шофьорите на тежкотоварни превозни средства не подлежат на карантина, в случай че напуснат в срок от 24 часа територията на страната.

Мерки срещу COVID-19 в Армения

Считано от 11 септември т. г. до 11 януари 2021 г. в Р Армения настъпиха нормативни промени, свързани с епидемията. Извънредното положение е отменено и заменено с национална карантина. Съгласно наложените мерки сухопътните граници продължават да бъдат затворени. Изключение се прави единствено за дипломатическия персонал и членовете на техните семейства, както и за шофьорите на товарни камиони (по изключение могат да бъдат пропускани лица, които пътуват за погребение на близки роднини). При пристигане на ГКПП на летищата в Армения се извършва медицински преглед- измерване на телесна температура. При установяване на симптоми на Ковид лицата биват настанявани в болнични заведения. Пристигащите в страната клинично здрави лица биват подложени на 14 дневна карантина на посочен от тях адрес или сдаване на ПСР тест. Броят на участниците в масови мероприятия (сватби, кръщенета, погребения, като и културни събития) не следва да надвишават 60 души. Забраните за свиждания в казарми, затвори и болнични заведения се запазват.
Властите продължават активно да следят и контролират изпълнението на санитарно-епидемиологичните мерки от населението. На нарушителите (физически и юридически лица) се налагат законно установените санкции и глоби. Глоба за неносене на маска - 20 долара, за нарушаване правилата на масовите мероприятия и самоизолация - глоба до 400 долара, за нарушаване зоните на карантина – глоба от 140 долара.
Продължава да бъде в сила задължителния режим за носене на предпазни средства (маски) в помещенията, градския транспорт, магазините, както и на открито (улици, паркове и при разходки сред природата).

Мерки срещу COVID-19 в Азербайджан

До 00:00 часа на 31-и август 2020г. на територията на Република Азербайджан остава в сила забраната за влизане и излизане в/от страната по сухопътни и въздушни маршрути, с изключение на специални и чартърни полети, товарни автомобили и транзитно преминаващи транспортни средства, като до тази дата е продължен и специалният карантинен режим.
Всички сухопътни граници са затворени за преминаване от леки автомобили и няма отворени сухопътни маршрути за напускане страната. Товарните автомобили се допускат, като преминават задължителна дезинфекция, а транзитно преминаващите от тях се ескортират до излизане от страната. Водачи на транспортни средства, които имат симптоми на коронавирус, не се допускат за влизане в страната. Спрени са жп-връзките със съседните държави и фериботната линия Баку-Туркменбаши.
Летищата в Азербайджан са отворени единствено за товарни и ограничен брой чартърни полети.

Карантинният режим е продължен до 31-и август 2020 г.
Независимо от основанието за влизане, за да бъдат допуснати на територията на Азербайджан, всички лица следва да представят PCR-тест с негативен резултат, направен преди не повече от 48 часа!