Екскурзия в Исландия

Екскурзия в Исландия с директен чартърен полет
В земята на вулканите, гейзерите и невероятните природни феномени без изисквания за ваксина или PCR тест.

Програма

ДЕН 1: София - Рейкявик
Среща на летище София и полет за Кефлавик - основното международно летище на островната държава /с прекачване/.
Трансфер до избрания хотел в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 2: Златния кръг /Golden  Circle/
Закуска. Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/! Днес ще открием едни от най-известните природни феномени, ще се насладим на невероятни панорами и ще открием вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.
Първата ни спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк - исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е насядала по стръмните брегове.

Следваща спирка - Гейзер /Geysir/!
Природният феномен, дал името си на всички изригващи горещи извори по света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ - братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседим край него и ще наблюдаваме поетапните му надигания, а на всеки 5 минути - впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 25 метра.
Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ - тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра! Обещаваме ви, че дълго ще сънувате изумителната гледка на тази впечатляваща местност.

Време за обяд. Хей, в Исландия сме и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото за обяда ни също няма да е! Очаквахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Да, има я и всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма - Friðheimar farm. Ресторанта на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите.  Дори не си представяте колко вкусен е доматения... чийзкейк.
Последната ни спирка за днес е Националният парк Тингвелир. Честно, колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи планетарни тектонични плочи? Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно, от човешка гледна точка, но неумолимо от геоложка, отделя Исландия от Евразия.

Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги - най-старият все още действащ демократичен парламент в света - очакван усет към драматичните пейзажи от горди викинги, заселили се в една от най-предизвикателните територии на познатата тогава Земя.
Прибиране за заслужена почивка в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 3: Живопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник
Закуска. Първата ни спирка е 60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/, широк 25 метра. При слънчево време по цялата му 25-метрова широчина водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като сме в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има - според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.

Ние обаче няма да търсим имането на древния митологичен викинг, а ще се отправим към друго от съкровищата на Исландия - черния плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/. Ще застинем в изумление пред нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата.

В последните години след излъчването на сериала "Игра на тронове" по известната книжна поредица "Песен за огън и лед", Исландия нашумя като една от основните локации за снимките му. Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда - отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. За съжаление в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на затоплянето на температурите. Да му се полюбуваме, докато е време!
Едно от най-странните изживявания ни чака на края на този изпълнен с емоции ден - ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/ и ще се усетим могъщата и неумолима природна стихия.

Прибираме се в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 4: Полуостров Снайфедлснес
Закусваме и се отправяме към едни от най-живописните островни пейзажи - тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетим духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето - местната църква, построена през 1945 г. След това ще видим невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/, заливче от изумително сини води и насред тях - драматична базалтова формация от скални островчета. Ще видим и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.

Прибираме се в Рейкявик. По желание разходка в града и вечеря.
Нощувка.

ДЕН 5: Ледника Ватнайокутл - Ледниковата лагуна Йокулсарлон - Диамантения плаж
Закуска. Отправяме се на дълго пътуване към на най-големия по обем ледник в Европа - Ватнайокутл. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно, ще ни оставят без дъх. Ледниковата лагуна Йокулсарлон ще остане в съзнанието ви. Гигантските ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката. А ледът е като жив човек - диша, пука и въздиша.

В близост до лагуната се намира Диамантеният плаж. Името му казва всичко! Можем да кажем много за красотата му, но ще оставим сами да се убедите в това...
Връщане в Рейкявик.
Нощувка.

ДЕН 6: Рейкявик - полуостров Рейкянес - Синята Лагуна - София
Закуска. Свободно време или по желание възможност за наблюдаване на китове /срещу допълнително заплащане/. Ще се качим на корабче за наблюдение на китове, с което ще се отправим към открити води. По път ще можем да се полюбуваме на красивите брегове на залива – величествени планини, тук-там някое градче с пъстри покриви, полуострови с красиви фарове. Отзивчивите членове на екипажа ще ни разкажат интересни факти за различните видове китове и птици, докато порим водите в търсене на тези удивителни създания - най-големите морски бозайници в света!

Продължаваме с опознавателна обиколка на исландската столица.
Рейкявик е една от най-малките европейски столици с население малко над 140 000 души, заедно с предградията си, но има много какво да предложи. Наричан "слънчевия пътешественик", градът може да се похвали с красив център. Ще тръгнем заедно из лабиринта от малки улички, опасани от стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите. Стигаме до емблематичната църква Халгимскиркя Hallgrímskirkja, чийто строеж отнел над 40 години. Причудливите ѝ фирми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.

На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон - изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече - именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Съветваме ви да не спорите с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите - митологичните същества от исландските саги, в които по проучвания и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.
Продължаваме към най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. Продължаваме към Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала, концертната зала Harpa и сградата Perlan /Перлата/ с удивителния си купол и още по-невероятната гледка от терасата ѝ.
Първият ни ден и запознанството с Рейкявик ще приключат с посещение на Хьофди - известната къща на брега, където на 11.10.1986 г. е е сложен краят на Студената война с историческата среща между президентите Рейгън и Горбачов.

Следваща спирка - полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Ще видим и от сушата един от най-старите фарове в Исландия, висок цели 26 метра. Ще се насладим и на гледката към Gunnuhver - най-големият калциран гейзер в страната, известен със своята прелюбопитна легенда, разбира се. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гунна - жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я пуснал в горещия кипящ извор, а според легендата призракът ѝ все още го преследва.

Отправяме се към Seltún Geothermal Area - високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори - бълбукащи калници, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от полюс жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено.
По желание ще посетим Синята лагуна /срещу допълнително заплащане/ - геотермалният рай на Исландия е наречен така заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода.

Трансфер до летището и полет за София.

ДЕН 7: София
Пристигане на летище София.

Цени и дати

ДАТИ:19.05.2023 – 25.05.2023  последни 3 места
25.05.2023 – 01.06.2023 – последни 6 места
29.08.2023 – 04.09.2023
20.09.2023 – 26.09.2023 

ЦЕНИ И ХОТЕЛ

Хотел

 

 

Цена на човек в двойна стая

 

 

Цена на човек в единична стая

 

 

Oddsson Hotel 3*

 

 

1 930 евро

 

 

 

 

2 245 евро

 

CenterHotel Klopp 3*

 

 

1 970 евро

 

 

 

 

2 440 евро

 

 

CenterHotel Plaza 3*

 

 

2 050 евро

 

 

 

 

2 480 евро

 

 

Grandi by Center Hotels 4*

 

 

2 090 евро

 

 

 

 

2 640 евро

 

 

Thingholt by Center Hotels 4*

 

 

2 190 евро

 

 

 

 

2 850 евро

 

 

Hotel Borg by Keahotels 4*

 

 

2 290 евро

 

 

 

 

2 990 евро

Цената включва:

 • Самолетен билет  София - Рейкявик - София /с прекачване/
 • 23 кг чекиран багаж и 8 кгцръчен багаж с размери 55 x 40 x 23 сдм
 • Летищни такси
 • Всички трансфери
 • 5 нощувки със закуска в избрания хотел
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
 • Водач на български език
 • Обиколка на Рейкявик
 • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/
 • Целодневна екскурзия по Южния бряг /South Coast/
 • Целодневна екскурзия на полуостров Снайфедлснес
 • Целодневна екскурзия до ледниковата лагуна Йокулсарлон и Диамантения плаж
 • Полудневна екскурзия на полуостров Рейкянес /Reykjanes/

Цената не включва: 

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ - 85 евро
 • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г.

 

Допълнителни услуги

 • Синята Лагуна - 85 евро
 • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г.

Полезна информация

 
ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
19.05.2023   София - Франкфурт   18:45 - 20:10
19.05.2023   Франкфурт - Кефлавик   21:50 - 23:301
25.05.2023   Кефлавик - Франкфурт   00:25 - 05:55
25.05.2023   Франкфурт - София  08:05 - 11:15

25.05.2023   София - Мюнхен   19:20 - 20:15
25.05.2023   Мюнхен - Кефлавик   22:15 - 00:10 +1
01.06.2023   Кефлавик - Франкфурт   00:25 - 05:55
01.06.2023   Франкфурт - София   08:05 - 11:15

 • За пътуването се изисква лична карта или задграничен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщането
 • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания
 • Цената на хотелите е на база човек в двойна стая. Самостоятелно настаняване в стая се доплаща
 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!
 • При промяна на пътнически /летищни/ такси, цена на визи, градски такси и други подобни /от съответните власти/ се налага доплащане на корекцията най-късно 14 дни преди датата на заминаване
 • Минимален брой хора за провеждане на екскурзията - 130 човека
 • Цените по тази оферта са изчислени на базата на цената на таксите за кацане, наземно обслужване, такси за паркинг, такси прелитане и пътнически такси валидни или известни към датата на подписване на настоящия Договор. Ако тези цени се увеличат, засягайки всички авиолинии, чартърната цена ще бъде дискутирана и съответно договорена
 • Такса гориво и вредни емисии - обявява се 21 дни преди полета. Цените са калкулирани с параметри: 760 евро/тон в София, 740 евро/тон в Остенде (Белгия) и 720 евро/тон в Рейкявик (Исландия). При промяна цената на горивата посочени по-горе с 10% и повече, съответно ще бъде коригирана и цената на всеки един от полетите
 • Пътническите /летищни/ такси за заминаващ пътник: от София - 11,40 евро на пътник; от Рейкявик - 29,49 USD на пътник

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

 • Депозит при резервация - 30%
 • До 35 дни преди отпътуване - доплащане до 100%

Застраховка "Отмяна на пътуване":
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване. /Исландия
Имате въпроси? Обадете ни се?0889 299 733
0+6=?