Лято в Скандинавия 2024

Програма

1 ден полет до Стокхолм 
Сбор на летище София, Терминал 1 за полет до Стокхолм с Уиз Ер в 06.00 ч. Пристигане в 08.00ч. Обзорна обиколка на Стокхолм с местен екскурзовод на руски език. Изумително красив град, разположен на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста, шведската столица с право е гордостта на Скандинавия. На централния остров Stadsholmen се намира Гамла Стан – средновековния Стар град. Разходка в лабиринта от улички, за да почувстваме очарованието на старата архитектура. Главното здание е Кралският дворец, една от най-големите кралски резиденции в Европа със своите седем етажа и 600 стаи. Настоящият крал е Карл ХVI Густав.. С автобуса ще преминем по най-красивата улица, крайбрежната Strandvägen, истински шедьовър от края на 19 век. Посещение на Кметството с местния екскурзовод /заплаща се входна такса/. Това е най - известната сграда на Стокхолм, чиято световна слава се дължи на церемонията по връчването на Нобеловите награди, които от 1902 година се провеждат именно тук. Ще запомните този ден с разглеждането на Синята зала, където се провежда приемът след връчването и Златната зала с мозайките от 18 милиона елемента, позлатени с 10 кг злато/входна такса срещу доплащане/. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

2 ден Стокхолм
Закуска. Свободно време за посещение на музеите на остров Юргорден по избор и по интереси. Това са музеи, които нямат аналог по целия свят!  
*Корабът - музей Васа е построен около един от най-обсъжданите морски съдове на всички времена, поради удивителната история на зрелищното си спускане на вода на 10 август 1628 година. Пред очите на многочислената тълпа флагманът, гордост на шведската корона, с две оръдейни палуби и цвета на шведското морско войнство на борда си, изминава по малко от една миля и потъва! 16 хектара дъбови гори са били изсечени за построяването му, но не напразно – през 1961 година, когато е изваден, се оказва, че дървото е непокътнато. Металните елементи са повредени и ръждясали, но корпусът сияе с цялото великолепие на богатата си украса. След като 333 години смущава от дъното корабите и моряците, плаващи над него, той се превръща в радост и атракция за малки и големи – най - посещавания музей в Стокхолм!
*Скансен – първият в света етнографски музей на открито пресъздава картина на шведския бит от началото на 20 век. Ще видите над 150 домове от различни части на страната, където ще ви посрещнат жени и мъже в национални носии, заети в традициони за районите дейности.
*И още – Нордическия музей, ако се интересувате от фолклор, скандинаввска култура и мода, или музея на принц Валдемарсуде, ако се интересувате от скандинавска живопис и скулптура.
Свободно време и качване на кораба за Хелзинки. Започва едно невероятно морско пътуване сред 24 000 острова на Стокхолмския архипелаг. Вечеря по желание. Нощувка в каюти.

3 ден Хелзинки
10.00 ч. пристигане в Хелзинки.  Обиколка на града с местен екскурзовод на руски език – пешеходен тур с впечатляващата сграда на Финския парламент, Сенатския площад. Свободно време. Привечер обратно отпътуване за Стокхолм с круизния кораб. Вечеря по желание. Нощувка в каюти.

4 ден Осло
10.00 ч. пристигане в Стокхолм. Отпътуване за Осло. Обзорна екскурзия на норвежката столица: Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в една от най - популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13 - 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси.  Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

5 денОсло - Фломската железница
Закуска. Отпътуване за района на фиордите. Настаняване в хотел. *По желание и срещу допълнително заплащане: пътуване с Фломската железница.
Железницата минава по най - стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината. Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд - това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия. 
Възможност за вечеря. Нощувка.

6 ден Нерьойфиорд – Викингско село - Берген
Закуска.*По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд. 
Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите! 
*По желание и срещу допълнително заплащане: посещение на Викингско село - тук ще чуете ехото на историята, докато слушате истории за викингите. Ще разберете кои са били викингите и откъде са дошли. Ще научите повече за пътуванията им, техните кораби и защо викингската епоха е оставила дълбока следа в историята, която все още засяга живота ни днес.
Дейностите в парка са различни през седмицата и в зависимост от метеорологичните условия, но всички дейности ще бъдат обявявани на входа всяка сутрин.
Отпътуване за Берген. Настаняване в хотел. Нощувка.

7 ден Берген – пътуване през Северно море
Закуска. Не само в далечното минало, но и сега Берген  е най - важният северен търговски център,  разположен  на  морския бряг. Оттук тръгвали корабите, натоварени с риба и зърно във всички посоки на света. Днес ни очаква разходка по крайбрежната Ханзейска улица. Достойно  място  в  списъка на културните  паментници на ЮНЕСКО заема  Брюген – кварталът на ханзейските  търговци, чиито дървени къщи,  боядисани в ярки  цветове,  сега служат за сувенирни магазини, занаятчийски ателиета, дори нощни клубове! В края на улицата се намира най-старият  градеж в Берген – каменната  крепост  Бергенхус  със  залата  на  Хакон  и кулата  на  Розенкранц. Възможност за посещение на Музея  на  Ханзата.  Ще видите и църквата Света Богородица,  както и най - големия рибен пазар в Норвегия. Свободно време. Качване на кораба за Хирцхаус. Възможност за вечеря. Нощувка.

8 ден пътуване през Дания, разглеждане на Копенхаген - София
Пристигане на датското пристанище Хирцхаус. Прекосяваме с автобуса най-големия от датските острови – Шеланд. Отпътуване и обиколка на датската столица - започва със зданието на Кметството, уникален образец на оригинално архитектурно решение със съчетанието на различни художествени стилове. Фотопауза и продължаваме с двореца Кристиансборг, Борсата, Старото и новото пристанище, двореца Амалиенборг, фотопауза при “Малката русалка” от приказките на Андерсен. Свободно време. Трансфер с автобуса до летището в  Копенхаген за директен полет до София с Wizz Air в 21.30 ч. Пристигане в 01.10 ч. след полунощ /полетната информация може да претърпи промяна!/.

Маршрут

Цени и дати

Дата на тръгване Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за четирима  Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за двама на круиза до Хелзинки Единияно настаняване Дете до 12години с двама възрастни 
23.06.2024 2698 лв.  2 835 лв 3400 лв 2 298 лв
21.07.2024 2798 лв 2 955 лв 3500 лв 2 398 лв
18.08.2024 2798 лв 2 955 лв 3500 лв 2 398 лв
25.08.2024 2648 лв 2 955 лв 3350 лв 2 248 лв

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 

 • Самолетни билети София-Стокхолм с Уиз Ер и Копенхаген-София с Уиз Ер: директни полети
 • Летищни такси
 • 1 брой ръчен салонен багаж с размери 40/30/20 см – това е една малка чанта или лаптоп 
 • 1 брой чекиран багаж до 10 кг.
 • Трансфери летище - хотел – летище
 • Транспорт с автобус на лицензирана транспортна агенция  по горепосочения маршрут
 • Екскурзовод на български език по време на цялото пътуване и превод на местни екскурзоводи от съответния език
 • Автобусни и пешеходни обиколки на Берген, Осло, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки
 • 7 нощувки /1 в района на Стокхолм, 2 на кораб до Хелзинки, 1 в Осло, 1 в района на фиордите, 1 в Берген, 1 на кораб към Дания/
 • 4 закуски в хотелите
 • Всички пътни и пристанищни такси 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Доплащане за допълнителен 10 кг багаж /до 20 кг/ – 180 за брой в двете посоки
 • Доплащане за настаняване в каюта с прозорец за две нощувки на кораба: 189 лв на човек при настаняване в  двойна каюта /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителната резервация се потвърждава при свободни наличности/ 
 • Медицинска застраховка за периода на екскурзията на с покритие 10 000 Е за лица до 65 г.: 16 лв/по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/ 
 • Медицинска застраховка за периода на екскурзията на с покритие 5 000 Е за лица 65 г. – 70 г.: 24 лв/по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/ 
 • Медицинска застраховка за периода на екскурзията с покритие 4 000 Е за лица над 70 г.: 32 лв/по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/ 
 • Фериботен круиз по Зогнефиорд: възрастен 175 лв, дете до 14 г. 70 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България - предварителна резервация/ 
 • Посещение на Викингско село: възрастен 95 лв, дете до 14 г. 55 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България - предварителна резервация/ 
 • Фломската железница – възрастен 197 лв, дете до 14 г. 110 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителната резервация се потвърждава при свободни наличности, до изчерпване на наличностите/ 
 • Вход за Кметството в Стокхолм: 105 шведски крони / по желание, заплаща се на място/ 
 • 2 закуски и 2 вечери на кораба от Стокхолм до Хелзинки: 270 лв на човек /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/
 • Закуска и вечеря на кораба от Хиртшалс до Берген – 130 лв на човек /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/
 • Вечеря в хотел Lindstrom Hotel – 90 лв на човек /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/
 • Вход в Скансен: 195 шведски крони /по желание, заплаща се на място/
 • Вход в музея Васа: 130 шведски крони /по желание, заплаща се на място/Такса обслужване на място: 40 евро на човек – еднократно /задължителни, заплаща се на място на представителя на агенцията/ 

Полезна информация

Допълнителна информация:

 • Чекиран багаж на самолетите 1 брой: /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България - Цената на чекирания багаж се гарантира в момента на заявяване на багажа при потвърдено пътуване и подписан договор/
 • Избор на място в самолетите - има определeни места, които излизат на бордните карти автоматично. Ние не можем да гарантираме, че туристи, които пътуват заедно, ще получат места едно до друго, тъй като системата на авиокомпания „Wizz Air" ги генерира автоматично без да дава възможност ние да ги избираме предварително. /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България - при желание за конкретно настаняване в самолетите, цената е на запитване според възможните наличности/
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”- тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсможарни обстоятелства.

Условия за резервации: 

 • Депозит: 50% от пакетната цена при записване
 • Доплащане: до 30 дни преди дата на заминаване
 • Няма паспортен и визов режим в страните, няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването

Срокове за анулации и неустойки:

 • от 59 до 30 календарни дни преди датата на тръгване - 100% от внесения депозит.
 • от 29 до 14 календарни дни преди датата на тръгване - 75% от общата цена на туристическия пакет;
 • под 14 дни календарни преди датата на първа услуга по пакета - 100% от общата цена на туристическия пакет; 
 • Агенцията предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка на сумите по договора за пътуване в случай на смърт, злополука или акутно заболяване на клиента или негов близък роднина. застраховка „ Отказ от пътуване” има 100% оскъпяване за лица над 63Имате въпроси? Обадете ни се?0889 299 733
0+0=?