Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия и Ирак – отвъд всички представи

Програма

ДЕН 1: София - Мардин
Среща на летище София и полет за Мардин /с прекачване в Истанбул/. Пристигане на летището в Мардин. Трансфер и настаняване в хотел.
Свободно време за вечерна разходка из старите улици на Мардин.
Нощувка.

ДЕН 2: Мардин
Закуска. Предстои ни незабравим ден в града. Безпримерно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, често го наричат "Перлата на Югоизточна Турция". Дали заради красивата му архитектура, смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярваме, че ще ви плени завинаги. Една древна земя, пълна с история, между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци, и далеч по-късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турският Йерусалим". Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже, че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождаме по улиците на стария град, изгубваме представа за всякакво време. Ще видим замъка на Мардин, който красиво се извисява над града. На централните му порти и до днес могат да се видят двата лъва, като един от символите на града. Обиколката ни ще започне с манастира Дейрулзафаран, известен още като Шафрански манастир, заради шафрана, който расте около манастира. Тук се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория и епископска носилка, носена от два коня.
Ще посетим чаршиите Деллаллар, Казанджълар, Марангозлар, Хасан Аммар, Сокулбакар и Бабъссор, където все още се шият самари и където майстори медникари продължават да изработват на ръка медни съдове, сувенири и други предмети. Ще посетим също построената през 12-ти век джамия Улу Джами, медресето Зинджирийе, джамиите Лютфийе, Шехидийе и църквите Четиредесет мъченици и Кърклар, намираща се в центъра на града и построена през 596 година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара. Ще се докоснем до изсеченото от камък мендресе Касимие - изключителен шедьовър за времето си.

Следващата ни спирка е мендресе Zinciriye, известно още като "Султан Иса". Построено е от Мелик Салих - последният султан, управлявал Мардин. Това е една от най-красивите сгради в града със своите нарязани куполи. Сградата се състои от джамия и гробница.
Нощувка.

ДЕН 3: Планината Немрут
Закуска. Този ден ще тръгнем рано за да посетим свещената планина Немрут. Тук се намира едно малко известно и наистина загадъчно човешко творение - гробницата на владетеля Антиох I от Комагена. По майчина линия той бил потомък на Александър Македонски, а от страна на баща си произлизал от персите и пренадлежал към династията на Ахменидите. Царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., построил своята петдесетметрова мраморна гробница. Пред нея били поставени 5 огромни статуи високи от по 9 метра всяка - на гръцки и персийски богове, петата на самия Антиох, всички издялани от 5-тонни каменни блокове. Това показва, че самия Антиох се е смятал за бог. Главите на статуите са били отстранени от телата и разпръснати из местността.
Връщане в Мардин.
Нощувка.

ДЕН 4: Дара - Мидят
Закуска. Отправяме се към руините Дара или "мъртвия град". Така наричат едно от най-изумителните човешки творения на Югоизточна Турция. Скалният град често бива сравняван с Петра в Йордания. Известен факт е, че името Дара идва в чест на персийския владетел Дарии. Най-запазената забележителност на града е скалният некропол, в който са положени костите на 30 000 души. Поразяващо впечатление прави фасадата на църквата и изобразената на нея Богородица с Младенеца. Свободно време за разглеждане на комплекса.
Продължаваме към Мидят, наричан често "град на пещерите".  Много различни империи са управлявали този страрирен град, които са определили облика му днес. От тук са минали асирийци, армейци, арменци, перси, римляни и османци. Ще отидем до старата сирийска църква и ще разгледаме стария конак.
Връщане в Мардин.
Нощувка.

ДЕН 5: Урфа
Закуска. Днес ще открием един от най-красивите и древни градове в югоизточна Турция - Урфа. Официално е известен като Шанлъурфа, познат в древността като Едеса. Един от най-мултиетническите градове с турско, кюрдско и арабско население. Счита се, че е родният град на Авраам. Поради връзката си с еврейската, християнската и ислямската история, Урфа е наречен "Градът на пророците". Продължаваме с Гьобекли Тепе - една от най-големите реликви на Турция. Оказва се, че това е най-старият известен храм в света, основан през 10-то хилядолетие пр.н.е.
Връщане в хотела.
Нощувка.

ДЕН 6: Мардин - Ербил /Ирак/
След ранна закуска потегляме към Иракски Кюрдистан - една държава, която няма да видите на картата. Освен с богатото си културно и историческо минало, Кюрдистан поразява със суровата красота на природата си, безбрежна шир, горещи пустини и зелени равнини. Ще минем границата към Лалиш, където ще разберем защо това място е толкова свещено за езидите. Те вярват, че това е първата суша, до която достига Ноевия ковчег след Потопа и мястото, където се ражда нова цивилизация. Известен също като Lalişa Nûranî, долината се слави със свещени  храмове за езидите и гробницата на шейх Ади ибн Мусафир - най-важната фигура на езидската вяра. Храмът се намира над град Шехан и датира отпреди около 4000 години. Ще разгледаме гробницата и продължаване за Арбил, по често наричан Ербил /столица на Иракски Кюрдистан/ - едно от най-старите постоянно населявани селища в света през последните повече от 5000 години.
Пристигане в Ербил.
Нощувка.

ДЕН 7: Ербил /Ирак/
Закуска. Започваме този ден с лежерна разходка на живописния централен площад с красиви фонтани и часовниковата кула.

ДЕН 8: Ербил /Ирак/ - Мардин
След закуска потегляме към границата по обратния път към Мардин.
Свободно време в Мардин.
Нощувка.

ДЕН 9: Мардин - София
Закуска. Трансфер до летището и полет за България /с прекачване в Истанбул/.
Пристигане на летище София.

Цени и дати

ДАТИ И ЦЕНИ:

Дата Хотел в Мардин Хотел в Ирак Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
19.10.2022 - 27.10.2022 Maridin Hotel 4* Erbil Oscar Premium Hotel 4* 1 340 евро 1 590 евро

Цената включва:

 • Полети София - Истанбул - Мардин - Истанбул - София
 • Летищни такси
 • 20 кг. чекиран багаж
 • Ръчен багаж с размер 55x40x23 см /до 8 кг./
 • 6 нощувки със закуски в хотел Maridin 4* в Мардин
 • 2 нощувки със закуски в хотел Erbil Oscar Premium Hotel в Ербил
 • Полудневна обиколка на Мардин
 • Посещение на крепостта Дара и Хасанкейв
 • Екскурзия до Мидят и Дара - "Градът на мъртвите"
 • Целодневна екскурзия до Шанлъурфа и Гьобекли тепе
 • Целодневна обиколка на Ербил
 • Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 • Всички трансфери по програмата
 • Водач на български език

Цената не включва:

 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Градска такса - 50 TRY за целия престой /около 10 лв./
 • Бакшиши
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Виза за Ирак - 75 USD /заплаща се в София/

 
Имате въпроси? Обадете ни се?0889 299 733
2+2=?