Напомняме ви, че от 01.01.2018 г. в Гърция влиза в сила нова и задължителна "такса престой" за всички хотели, апартаменти и студиа. "Такса престой" следва да се заплати ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от всеки турист при настаняване в хотела/ апартамента/ студиото:
"Такса престой" в Гърция, която е в сила от 01.01.2018 г. е както следва като стойност:

  • 0,50 евро на стая на ден в хотел 1*/ 2*
  • 1,50 евро на стая на ден в хотел 3*
  • 3 евро на стая на ден в хотел 4*
  • 4 евро на стая на ден в хотел 5*

...

  • 0,25 евро на стая на ден в апартамент 1 и 2 ключа (местна категоризация)
  • 0,50 евро на стая на ден в апартамент 3 ключа (местна категоризация)
  • 1 евро на стая на дена в апартамент 4 ключа (местна категоризация)

Важно!: Хотелите/ Студиата/ Апартаментите си запазват правото да откажат настаняване (без да дължат неустойки и компенсации) в случаите, в които туристите отказват да заплатят "такса престой".

Мерки срещу COVID-19 в Гърция:

Гърция въвежда нови мерки за влизане на всички граждани през ГКПП „Кулата-Промахон“ – изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус на английски език, считано от 00.01 ч. на 15 юли 2020 г. По информация на българското посолство в Атина тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата.

Продължава да е в сила задължителното изискване всички пристигащите в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.

Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

Във връзка със засиления контрол на властите обръщаме внимание на пътуващите към Гърция през предстоящите почивни дни български граждани, че се очакват засилени проверки и по пътищата в страната.

Не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип по преценка на гръцките власти пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.

При пристигане в Гърция със самолет и в случай на положителен тест на някой от туристите, властите се свързват с туриста на контакти, посочени при попълване на PLF (QR кода). Туристът има 2 опции – или настаняване в карантинет хотел в Гърция за 14 дни или прибиране в България за своя сметка, след подписване на декларация.

Престоят в карантинен хотел е за сметка на държавата Гърция, когато туристът притежава и представи европейска здравна карта.

Европейските здравни карти са безплатни, но за изваждането им е необходимо време около 10-14 дни и то само за здравноосигурени лица. За повече информация – www.ezok.bg.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.