Египет винаги е била предпочитана дестинация, както за почивка, така и за екскурзия. И не само защото има прекрасни плажове, уникално красиво море и възможност за гмуркане, но и защото винаги са мислили и за туриста!
Мерки срещу разпространението на COVID-19 в Египет
При отпътуване към дестинацията се налага направата на PCR тест 72 часа преди кацане.
При установяване на заразяване, лицето се поставя под карантина в съответния хотел при по-леки случаи, а при по-тежки случаи – в болнично заведение до напускане на Египет.
При връщане в България, към текущия момент се прилага 14 дневна карантина или направа на PCR тест.
Транспорт:
Стерилизация на превозните средства ежедневно;
50% максимална заетост в превозните средства;
Носене на маска в превозните средства от момента на качване до момента на слизане;
Диспенсери за дезинфектанти на вратите на превозните средства и задължителна дезинфекция при качване;
Спазване на минимална възможна дистанция в превозните средства.
Хотели:
Ежедневна дезинфекция на общите части (лоби, рецепция, ресторанти, барове и други);
50% заетост на хотелската база;
48 часа за почистване, проветряване и пълна дезинфекция на стаите след като туристите напуснат до момента на настаняване на следващите туристи;
Спазване на социална дистанция в ресторанти, барове, покрай басейна и на плажа;
Регулаж на климатична система за количество чист въздух в циркулация и дезинфекция на филтри регулярно;
Еднократни покривки в ресторантите.
Екскурзии:
50% заетост на превозни средства;
Маски през цялото време;
Използване на радиогидове по време на беседи;
максимален брой на посетители в музеи и исторически забележителности.
Самолет:
Измерване на температурата преди качване в самолета;
Маски по време на полета;
HEPA филтри към самолетната климатична инсталация;
При слизане отново проверка на температура и задължително маска.
Правилата, установени от Министерството на туризма и антиките за повторното откриване на туристически обекти:
Преди отваряне предприятието трябва да получи от министерството “Сертификат за здравна безопасност”;
Предприятието трябва да спазва инструкциите, определени от Министерството на здравеопазването и населението за централна АС употреба;
Управителят на заведението трябва да подпише декларация, потвърждаваща ангажимента към правилата;
Ако се докаже нарушение, лицензът се отнема и предприятието се затваря;
Предприятието работи с половин капацитет до следващо нареждане;
Трябва да се осигури социално дистанциране, а масите трябва да бъдат разположени на 2 метра една от друга;
Асансьорите трябва да работят с половин капацитет;
Площадките трябва да бъдат затворени и сервирането на наргиле трябва да бъде забранено, както и провеждането на партита или събирания;
Покривки от плат за маса не трябва да се използват и за предпочитане да се заменят с еднократни покривки. В случай, че се използват покривки за платнена маса, те трябва да бъдат подменени след всеки клиент;
Препоръчително е да използвате съдове за еднократна употреба и инструменти за хранене, колкото е възможно повече, и да се правят дезинфектанти и кърпички на масата;
Трябва да се поставят стикери за социално дистанциране, за да се организират опашките на тоалетни и асансьори;
Необходима е честа стерилизация на дръжките и крановете;
Тоалетните трябва да бъдат дезинфекцирани след като се използват от всеки клиент, като се използват препаратите, посочени от Министерството на здравеопазването и населението. Също така, мебели и платове трябва да бъдат чистени често;
Забранено е храненето на шведска маса;
Заведението трябва да инсталира банери, които да заявяват, че тези, които проявяват симптоми, не могат да влязат в мястото;
Дезинфекциантите за ръце трябва да бъдат достъпни на входа на заведението. Навсякъде трябва да се поставят знаци, които да изяснят указанията за безопасност.
Кошове за боклук с педали трябва да се поставят в тоалетни и кухни;
При изхвърляне на боклука заведението трябва да следва указанията на Министерството на здравеопазването и населението. Мястото също трябва да бъде добре излъчено, а филтрите за променлив ток трябва да се почистват периодично;
Само половината от персонала в ресторантите може да обслужва клиенти до следващо известие;
Телесната температура на работниците трябва да се измерва ежедневно, а Министерството на здравеопазването и населението трябва да бъде информирано за всички случаи, открити;
За работниците трябва да се предоставят предпазни средства и дезинфекционни средства, предоставени от фирми, акредитирани от Министерството на здравеопазването и населението;
Работниците трябва да се поставят на маски, а тези, които показват симптоми, не трябва да се допускат да работят;
Само две деца под 12 години се допускат с гости в стаята;
Клиентите, които не са гости, се допускат в ресторантите и фитнеса на хотели и курорти, като същевременно се придържат към максималния работен капацитет;
Все още са забранени спа процедурите;
Стаята трябва да бъде проветрена в продължение на 12 часа след стерилизацията между напускането и регистрацията при настаняване;
Преди и след отпуск работниците трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни;
Броят на туристите за група не може да надвишава 25;
Туристически агенции трябва да предоставят на туристите маски;
Броят на посетителите в по-големите музеи и по-малките не трябва да надвишава съответно 200 и 100 на час.