Мерки срещу COVID-19 в Куба:

На 18.06.2020 г. кубинските власти обявиха, че епидемията от КОВИД-19 е под контрол и пристъпиха към прилагането на план за нормализиране на обстановката в страната и постепенно смекчаване на мерките за неразпространение на болестта.
Нормализирането ще се осъществи в три фази, като преминаването във всяка една от тях не е фиксирано във времето, а ще бъде извършено съгласно група санитарно-епидемиологични показатели, включващи брой на новите случаи на КОВИД-19, брой на активните случаи и др.
Преминаването от една фаза в следващата ще се извършва на ниво провинция според съответните показатели.

И в трите фази ще останат валидни някои от мерките за неразпространение на КОВИД-19, като носенето на маски на определени места, физическото дистанциране и дезинфекцията.

Въздушното пространство на Куба остава затворено най-малко до 16 август т.г. Продължава забраната за влизане в страната на пътници от чужбина, вкл. на кубински граждани, като пристигащите самолети превозват само товари. От 10 август т.г. в столицата Хавана са възстановени строгите противоепидемиологични мерки. Пътуванията между отделните провинции се допускат само след представянето на отрицателен тест, извършен в рамките на 48 часа преди пътуването.

Мерки срещу COVID-19 в Мексико:

Въздушните, морските и сухопътните граници на Мексико са отворени за влизане и излизане на обикновени граждани. Няма ограничения за бизнес пътувания, специализации и др.
При влизане пътуващите се подлагат на стриктен санитарен контрол във връзка с епидемията от COVID-19. Независимо от повода/целта на пътуването, гражданите са длъжни да представят резервация в хотел и/или покана, съдържаща данни за канещото лице, адрес на местоживеене и телефон за връзка, достатъчни финансови средства в брой и в банкова карта (около 40 евро за всеки ден на престой в страната), както и билет за обратно връщане. При липса на някой от гореизброените атрибути е възможно да бъде отказано влизане в страната.
Степента на епидемиологичен риск продължава да е висока. От 1 юни частично са отменени някои от действащите до момента карантинни ограничения. Поетапно, съобразно четиристепенна система за следене на развитието на епидемиологичната обстановка, ще се въвеждат допълнителни облекчения, насочени към възстановяване на икономическия и обществения живот на страната.