ШРИ ЛАНКА – ИЗУМРУДЕНИЯТ ОСТРОВ НА ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН – ЕКСКУРЗИЯ И ПОЧИВКА 24.10.2024

Усетете магията на Шри Ланка с посещение на едни от най-забележителните места в страната и почивка на брега на Индийския океан!

Програма

1 ден 24.10.2024 София – Истанбул – Коломбо
Полет София - Истанбул /15:45-17:15/ и Истанбул – Коломбо /18:35-05:20+1/

2 ден 25.10.2024 Коломбо – Пинавала – Дамбула
След като кацнем на летище Бандаранаике, по пътя за Дамбула, ще посетим Пинавала – уникалният приют за слонове. Създаден през 1975 г. в него се отглеждат и спасяват бебета слонове, останали сами в природата. През 2023 г. в него има повече от 70 слона от 3 поколения. Ще имаме възможност да видим отблизо как живеят тези животни и да проследим грижите, които се полагат за малките и възрастните обидатели.
След обиколката ни в Пинава продължаваме към Дамбула. Градът се намира в централната част на Шри Ланка, а сред най-известните забележителности са скалната крепост Сигирия, най-добре запазения пещерен комплекс в района. Тук се намира и най-голямата планинска верига от розов кварц в южната част на Азия.
Една от основните атракции е запазеният храмов комплекс, разположен в няколко пещерни образувания. Над 150 статуи на Буда се намират в 5 пещери. В тях може да са видят и различни картини от живота му, както и статуи на други божества и крале на Шри Ланка. Стенописите по стените и тавана са най-старите тук, но са прерисувани в периода Канди. Те заемат площ от 2100 кв.м. Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на Буда от демон Мара и първата проповед на Буда. Във Втората пещера, най-хубавата и най-голямата от всички, има 150 статуи на Буда в реален размер в различни пози с няколко статуи на богове и крале, измежду които две статуи на индуски богове – Вишну и Ганеш. Таванът също е покрит със стенописи, които изобразяват велики събития от живота на Буда и важни моменти от историята на синхалския народ. Настаняване в хотел в Дамбула. Вечеря.

3 ден 26.10.2024
Закуска. Днес ще се отправим към Полонарува - средновековната столица на Шри Ланка. Второто най-древно кралство на Шри Ланка, Полонарува, става столица на острова след унищожаването на Анурадхапура през 993 г. сл. Хр. Построен от крал Паракрамабаху I, този зелен град е видял множество цивилизации, минаващи през него, включително Чола, южноиндийски индуски и будистки синхалски, между 12-ти и 13-ти век. Препълнен с археологически съкровища, градът е осеян с храмове, светилища, дворци и руини и днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Ще видим кралския дворец от периода на крал Паракрамабаху I (1153 – 1186). Някога масивна сграда с 50 стаи, чиито впечатляващите стени и до днес все още стоят здрави. Скулптури на лъвове пазят стълбите към залата за аудиенции на краля, с издълбани каменни слонове, наредени по стените и плувния басейн на краля, а прясната вода блика на големи струи от статуи с крокодилски уста. Построен от камък, Shiva Devale No.2, най-старият хиндуистки храм в Полонарува, е скрит на малка горска поляна. Внушителна колекция от руини образува свещения четириъгълник, а в средата е vatadage (древна структура) с четири входа, водещи до мястото, където някога е била съхранявана реликвата на Свещения зъб на Буда. Ще видим голямата ступа Ранкот Вихара, както и килиите на монасите. Там ще открием и масивната 17-метрова статуя на Буда в Lankatilaka и още четири фигури на Буда в Гал Вихара, изрязани от една гранитна плоча.
След обяд отпътуваме към Сигирия. Скалната крепост Сигирия от 5-ти век е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, построена от владетеля Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.). Известна е като „Лъвската скала“ заради огромния лъв, който е стоял на входа на крепостта. Тя представлява цитадела, която се издига на 200 м. Скалата е била най-вътрешната крепост от 70-те хектара укрепен град. Ров, укрепление и обширни градини, включително прочутите обновени водни градини, образуват защитен кръг около основата на скалата. На върха ѝ са основите на това, което някога е било голям и разкошен дворец. Там се намират и световноизвестните стенописи на „Небесните девици“ от Сигирия, в защитено място в скалата, до което се стига по вита стълба. Тези фрески са рисувани със земни пигменти върху гипс. Девиците са изобразени в естествен ръст в цялата свежест и деликатност на оригиналния им цвят. Връщане в хотела в Дамбула за вечеря.

4 ден 27.10.2024 Дамбула – Матале – Канди
Закуска. Днешният ден е посветен на едно от най-свещенните места за хората в Шри Ланка – Канди. По пътя ще посетим градина с подправки в Матале, където се отглеждат различни видове екзотични билки. Ще имаме възможност да наблюдаваме готварски демонстрации и ритуали с Аюрведа. Пристигайки в Канди ще се запознаем с базара на изкуствата и занаятчийски център, музей на скъпоценни камъни и лапидарий. Най-ценното съкровище на Канди било – и все още е „Зъбът на Буда“. Легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след Христа, в косите на принцеса Орис. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя. Естествено посещението ни не може да мине без да отделим внимание на това свято за местните хора място. След това ще станем свидетели на специално културно шоу, включващо различни танци от Шри Ланка. След това, изпълнено с емоции пътуване, ще се настаним в хотела за вечеря в Канди.

5 ден 28.10.2024 Канди – Перадения – Нувара Елия
Закуска. Този ден е посветен на природата на страната. Ще започнем с Ботаническата градина Перадения. Построена е като градина за развлечения от сингалските крале от Гампола и Канди, а след това разширена от британците. Произходът на Ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и основава своя двор в Перадения близо до река Махавели. След това основата за ботаническа градина е създадена от Александър Муун през 1821 г. Той използва мястото за отглеждане на кафе и канела. Официалното й създаване е през 1843 г. с растения, донесени от Кю Гардън, Острова на робите, Коломбо и градината Калутара. Тя е с площ от 147 акра и предлага невероятно разнообразие от екзотични дървета, растения и цветя. Има повече от 4000 растителни вида, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми. Някои видове са редки и ендемични, други се срещат главно в тропическия свят. Сред най-популярните части са Градината с подправките и Къщата на Орхидеите. Има и няколко добре оформени палмови алеи с невероятни видове, включително класическата алея на палмите. Един вид от дърветата е свързан със значима история. Това е прочутото дърво Cannonball Tree, засадено от крал Джордж V от Обединеното кралство и кралица Мери през 1901 г. То често е отрупано с плодове, за които се смята, че приличат на гюлета.
След това ще продължим към Нувара Елия. Пътят ни минава през планински проход, извиващ се през тучни зелени полета от чаени храсти.
Нувара Елия е разположен на ок. 1850 м. над морското равнище. През 1826 г. няколко британски офицери, излезли на лов, случайно попадат в равнините на Нувара Елия и сър Едуард Барнс започва проучването на района. През 1828 г. е построен път през билото през прохода Рамбода и е създаден санаториум за почивка и рекреация на английските войници. В последствие сър Самуел Бейкър открива очарованието и магията на района, създавайки на това място типична английска ферма и пренася от Англия хрътки, коне, говеда, овце. В последствие се пренасят и типични за Англия цветя и зеленчуци. Днес районът е известен с това, че е най-високият в света, където се отглежда чай. Затова няма как да не посетим и чаена плантация. Нувара Елия се отличава с атмосферата на английска провинция. Все още могат да се колониални бунгала, павилиони и живи плетове. Тук се намира и едно от най-добрите голф игрища в света с 18 дупки. Но една от емблематичните гледки са местните жени, които берат чаените листа в традиционните си облекла в ярки цветове.
Настаняване в хотела и вечеря.

6 ден 29.10.2024 Нувара Елия – Ела
Закуска. Днес ни очаква едно незабравимо пътешествие с влак до малкото градче Ела. Докато пътуваме ще се насладим на красиви пейзажи из чаени плантации, възвишения и хълмове. Ела е известен с богатата си природа, а гледката към южните равнини на Шри Ланка е невероятна. Ще продължим към бреговете на Индийския океан, където ще се настаним в хотела. Вечеря.

7 ден 30.10.2024
Закуска. Днес ще имаме свободно време за плаж и почивка. Вечеря.

8 ден 31.10.2024
Закуска. Денят ви може да бъде свободен за самостоятелни занимания или да се включите в екскурзия до Гале. По пътя ще посетим мина за добив на син лунен камък. Районът е и единствен в света, където се добива минералът. Ще видим как се обработва, шлифова и превръща в бижу. Гале е стар колониален град, известен като главното пристанище още преди пристигането на португалците през 16 век. Достига върха на своето развитие през 18 век, по време на холандския колониален период. Той е пример за укрепен град, който съчетава португалските архитектурни стилове и местните традиции. Крепостта Гале е обект на световното наследство и е най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори. Други видни забележителности в града са естественото пристанище на града, Националния морски музей, катедралата "Света Мария", основана от йезуитски свещеници и един от основните храмове на Шива на острова. По време на екскурзията ни ще се качим на лодка по река Маду и ще видим и люпилня за водни костенурки.
Вечеря и нощувка в хотела.

9 ден 01.11.2024
Закуска. Днес имаме свободен ден за плаж и почивка. Вечеря.

10 ден 02.11.2024 Коломбо – Истанбул - София
Закуска със сух пакет и ранен трансфер за полет Коломбо - Истанбул /07:40-14:15/ и Истанбул – София /20:30-20:45/

Маршрут

Цени и дати

На човек в двойна стая Единична стая 3-ти възр. на доп. легло
3780 лв. 4540 лв. 3700 лв.

Настаняване на дете (2-11,99 г.) на допълнително легло – на запитване

Цената включва:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Коломбо – Истанбул - София с Турски авиолинии с чекиран багаж до 25 кг и 7 кг ръчен багаж;
 • 2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в хотел 4* в Дамбула;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4* в Канди
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 4* в Нувара Елия
 • 4 нощувки с 4 закуски и 4 вечери в хотел 4+* в Калутара
 • Трансфери по програмата;
 • Посещение и входни такси Приют за слонове Пинавала, Храмов комплекс с Дамбула, Полонарува, Сигирия, Храма на Зъба на Буда в Канди, Кралската ботаническа градина в Перадения
 • Пътуване с влак от Нувара Елия до Ела
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на Евроинс;
 • Тур мениджър

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка – 60 долара, издава се онлайн от България.
 • Подготовка и подаване на документи за виза – 50 лв.
 • Допълнителни екскурзии
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 65 до 74 г. – 20 лв.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица от 75 до 85 г. – 40 лв.
 • Сервизно обслужване - 50 долара на човек (заплаща се от България)
 • Доплащане за All Inclusive за хотела в Калутара – 60 евро на човек
 • Застраховка Отмяна на пътуване – препоръчително
 • Горивна такса
 • Избор на седалка в самолета (авиокомпаниите ги разпределят на случаен принцип) - цена на запитване

Допълнителни услуги

 • Екскурзия до Гале – 50 евро на човек (екскурзията е с български водач и се осъществява при мин. 6 записани)

Полезна информация

Важно!
Български граждани, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: https://eservices.immigration.gov.lk/emb/eEmbarkation/'#/home-page
Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. Цената на визата е 60 USD и се заплаща в брой на летището.

Условия:

 • Екскурзията се осъществява при 15 пълно платили.
 • Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой – 20 дни преди датата на отпътуване.
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и потвърждават от България. В зависимост от метеорологичните условия е възможна промяна в поредността на екскурзиите.
 • Възможно е да има промяна в летищните такси. Ще бъдете уведомени до 21 дни преди началото на екскурзията.
 • Възможно е хотелът да бъде сменен с друг от същата категория.
 • Възможна е промяна в часовете на полетите и в дните на провеждане на екскурзиите.
 • За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане в България.
 • Цените на организираните екскурзии са пакетни и са изчислени при валутен курс: 1,81 лв. за щатски долар към 19.01.2024 г. При промяна на същия с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, туроператорът си запазва правото да прекалкулира основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
 • Не са необходими ваксинации.
 • Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител.
 • Агенцията предлага застраховка Анулиране и прекратяване на пътуването.

Горивни такси:
Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията и круизната компания могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В такъв случай туроператорът си запазва правото да променя цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще е дължима за всички резервации за полета, за които тя се начислява, без значение кога те са направени. При промяна на цените на горивата може да бъде начислена горивна такса. Тази такса следва да бъде обявена от туроператора и заплатена от потребителя не по-късно от 21 дни преди датата на заминаване.

Резервации:

 • При резервация се заплащат 1000 лв.
 • Пълно плащане 45 дни преди датата на отпътуване

Хотели в тази оферта

 • Дамбула - Tropical Life 4* (или подобен);
 • Канди - Earl’s Regent 4* (или подобен);
 • Нувара Елия - Oakray Tea Bush 4* (или подобен)
 • Калутара - Turyaa Kalutara 4+* (или подобен);Имате въпроси? Обадете ни се?0889 299 733
6+5=?